Vinuté pružiny z ploché pásky nově v naší nabídce.

Pružinové závěsy, samonavíjecí zařízení, bezpečnostní pásy, zachycovače pádu, sklápěče sedadel, kabelové navíječe, časovače ale i použití v dětských hračkách jako ekologické alternativy k bateriím. To je jen stručný výčet velké řady použití samostatné skupiny vinutých pružin z ploché (nejčastěji z válcované uhlíkové oceli či z vysokopevnostní nerezové oceli) pásky. Do této skupiny patří hodinové pružiny, pružiny s konstantní silou a spirálové pružiny

Konstrukce těchto tři typů pružin je vizuálně podobná. Avšak z pohledu funkčnosti a aplikace použití se pružiny od sebe zásadně odlišují. Hodinové pružiny s prostorem mezi jednotlivými otočkami pracují bez jakéhokoliv kontaktu mezi závity. Vyvinutá síla se zvyšuji při navíjení a klesá při odvíjení. Velice často je pracovní rozsah jen v rámci jedné otočky. Naopak pružiny s konstantní silou a spirálové pružiny jsou těsně na sobě navinuté a síla vzniká částečným či úplným rozvinutím.    

Je jen velice málo společností, které umí tyto pružiny vyrábět. Náročná je nejen samotná výroba. Výrobce ale musí také mít silné technické know-how a mít schopnost zákazníkovi poskytnout nezbytnou technickou podporu často začínající již v rané fázi nápadu či vývoje na straně zákazníka. A velice často se nejedná jen o výrobu samotné vinuté pružiny. Součásti vývoje, výroby i dodávek je i montáž a kompletace do různých typů pouzder ve kterých jsou pružiny umístěny a pracují v nich. Jeden z našich zcela nových výrobních závodů se zaměřuje na výrobu těchto vinutých plochých pružin. Nejmodernější výrobní technologie jsou doplněný o početný R&D tým a značné logistické možnosti v rámci naší velké skupiny Lesjöfors umožnují pružiny dodávat do celého světa. Podívejte se na naše vinuté pružiny.

logo alcomex